Als je graag je telefoon, laptop of DVD-speler aan wil sluiten op een beeldscherm kan je dit heel eenvoudig doen door gebruik te maken van een HDMI kabel. Maar wat is een HDMI kabel eigenlijk en wat kan je er eigenlijk allemaal precies mee? En hoe werkt dat dan? In dit blog leg ik je alles uit over de HDMI kabel!

Wat is een HDMI kabel precies?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Nu hoor ik u al denken: ja maar wat is dat dan weer precies? In begrijpelijke taal komt het erop neer dat een HDMI kabel een aansluiting is voor video- en audiosignalen. Met deze HDMI kabel kan je dus gemakkelijk HDMI apparatuur aansluiten op een beeldscherm. Even een voorbeeldje om het nog duidelijker te maken: een HDMI kabel kan bijvoorbeeld uw laptop verbinden met een televisiescherm. Zo kunt u bijvoorbeeld een film die op uw computer staat, kijken op het grotere televisiescherm. Ook DVD-spelers zijn door middel van de HDMI kabel verbonden aan uw televisie zodat u films kan kijken. De HDMI kabel verzend een digitaal signaal, wat ervoor zorgt dat u geen last heeft van een vervelende ruis tussen de twee apparaten. Dat bevordert de kwaliteit!

Vele soorten HDMI kabels

Er zijn tig verschillende soorten HDMI kabels te vinden. Ze verschillen dan bijvoorbeeld in lengte van de HDMI kabels of van kwaliteit. De standaard HDMI kabels zijn echter geschikt genoeg om uw apparaten met elkaar te verbinden. Deze uitgang is namelijk geschikt voor elk apparaat en wordt beschouwd als het standaard type. Met deze kabel worden High Definition audiosignalen en Full HD videosignalen verzonden naar uw televisie. Daarnaast ondersteunt een Standard HDMI kabel alle eigenschappen van HDMI 1.3 kabels.

Het kan zelfs draadloos!

Tegenwoordig is de technologie al zo ver gevorderd dat de HDMI kabels nu ook draadloos zijn (dus het zijn technisch gezien geen HDMI ‘kabels’ meer voor de oplettende lezer). Deze apparaten heten HDMI Streamers en zij dragen draadloos een signaal over van de zender tot de ontvanger. Dat gaat heel gemakkelijk via de radiofrequentie. Zo hoeft u geen gaten te boren voor de kabels, geen extra lange HDMI kabels aan te schaffen als de apparaten te ver uit elkaar staan, en zo heeft u een HDMI signaal met een redelijk groot bereik! Zo kan een HDMI streamer dus ideaal zijn als u graag televisie wilt kijken in de tuin, vergaderruimte of op kantoor.

De HDMI kabel splitter

Een andere handige gadget is de HDMI kabel splitter. Dit apparaat zorgt ervoor dat u uw apparaat kan aansluiten op méérdere beeldschermen tegelijk. Dit is ideaal als u bijvoorbeeld presentaties geeft of op meerdere schermen iets af wilt beelden.

 

Kortom: de HDMI kabel is een uitermate handige gadget die iedereen in huis zou moeten hebben!