Steeds meer mensen hebben er één in de schuur staan: een elektrische fiets. Met de stijgende benzineprijzen zien met name forensen in de elektrische fiets een goed alternatief voor de auto. Op een elektrische fiets zijn afstanden van 10 tot 15 kilometer een peulenschil. Ideaal als je verder van je werk of studie afwoont en geen zin hebt om van het openbaar vervoer afhankelijk te zijn.

Voordelen

Een elektrische fiets heeft ontzettend veel voordelen. Je bent gezond bezig, want hoe gemakkelijk een elektrische fiets ook is; je moet toch echt zelf blijven trappen. Dat fietsen gezond is weten we al jaren: de kans op hart- en vaatziekten is een stuk kleiner als je regelmatig fietst.

Elektrische fietsen hebben volgens velen ook een nadeel: de meeste fietsen zijn duur in de aanschaf. Op zich is dit juist, een elektrische fiets heeft een hogere aanschafprijs dan een traditionele fiets. Maar wanneer je een elektrische fiets als vervanger voor de auto of bus gaat gebruiken, zal je zien dat een elektrische fiets zichzelf snel terugverdiend! Parkeerkosten, benzine en uitgesteld onderhoud bij de garage verdien je snel terug. Om maar niet te praten over de dure OV-kosten die je niet meer hoeft te betalen.

Goedkope elektrische fiets kopen

Ben je overtuigd dat een elektrische fiets goedkoop is ten opzichte van andere vervoersmiddelen? Dan wil je natuurlijk graag een goedkope elektrische fiets kopen. Alleen: wáár ga je deze kopen? Tegenwoordig zijn elektrische fietsen overal te koop. Bouwmarkten, elektronicazaken, zelfs supermarkten zeggen e-bike specialist te zijn en hebben elektrische fietsen in hun assortiment. Hou er rekening mee dat goedkope elektrische fietsen niet altijd aantrekkelijk zijn. Bij deze goedkope fietsen wordt met name op twee aspecten flink bezuinigd: kwaliteit van de fiets en de accu en bijbehorende actieradius.

…en nog meer voordelen!

Veel frames van goedkope elektrische fietsen hebben matige lasnaden, die snel gaan roesten of scheuren. Ook op de accu’s valt vaak het nodige op te merken. De accucapaciteit is vaak wel voldoende, maar kijk goed naar het type accu dat gebruikt wordt. Vaak zijn dit oudere type accu’s, die in vergelijking met lithium-ion accu’s minder lang meegaan. De garantie op accu’s van deze goedkope elektrische fietsen is vaak beperkt tot één jaar. Gaat de e-bike accu na een jaar kapot, dan ben je genoodzaakt een dure nieuwe accu te kopen. En daarmee wordt goedkoop ineens duurkoop. Verdiep je daarom goed in de e-bike accu en actieradius.