Training

Ooit BHV-training gehad? BHV, Bedrijfshulpverlening, is een training die je leert omgaan met de verschillende calamiteiten die je tegen kan komen in je (werk-, maar ook alledaagse leven. Je gaat er van uit dat je de kennis nooit nodig hebt, en daarnaast weet je stiekem ook dat je de kennis weer vergeten bent op het moment dat je dit werkelijk nodig gaat hebben. Ik dacht altijd dat het me wel zou bijblijven wat ik zou moeten doen. Echter kwam ik laatst in in een situatie terecht die ik nooit had kunnen bedenken tijdens het volgen van de training. Een situatie die me overigens mijn leren schoenen heeft gekost.

Natte sokken

Werkzaam in de hotellerie maak je nou eenmaal soms wat bijzondere dingen mee. Mensen die een grill in de kamer installeren, noedels koken in de waterkoker: ik heb echt al het een en ander zien langskomen. Laatst was ik om 23:00 klaar met mijn avonddienst waar ik bezig was geweest met het klaarzetten van de evenementen. Het was verrassend stil, sterker nog: mijn collega’s waren nergens te bekennen. Ik liep door naar kantoor waar ik het alarm af hoorde gaan: dat verklaarde de missende collega’s. Gelukkig heeft dit systeem een handig panel waarop je meteen kan zien welk alarm af gaat en waar. In dit geval: brandalarm, tweede verdieping. Ik rende de trap en op bij verdieping één had ik natte sokken. Op het moment merkte ik het nog niet zo zeer, maar halverwege de trap naar verdieping twee stond ik toch echt in een miniwaterval die zijn weg van de trap af aan het maken was. Ik had nog altijd de link niet gelegd. Uiteindelijk aangekomen op de tweede verdieping bleek er gelukkig geen brand te zijn. Het minder goede nieuws? Eén van de brandblussers stond te sproeien. Zo een dingetje sproeit zo een 10.000 liter per minuut, dus je kan je wel voorstellen hoe erg alles onder water staat, met name omdat de leiding na het dichtdraaien zich nog leegt. Ik had geen idee meer wat er moest gebeuren, alle BHV-kennis was pleite. Gelukkig kwam de brandweer het snel overnemen.

Nieuwe sneakers!

Gasten naar andere hotels gebracht, brandweer weer naar buiten ge-escorteerd, het was een lange nacht. En door het rennen in het water waren mijn leren schoenen compleet aan gort. Nou zaten deze toch niet geweldig, maar echt handig was het niet. Gelukkig mocht ik nieuwe schoenen uitkiezen die door het bedrijf werden betaald. Ik heb harstikke fijne sneakers van Philippe model gekocht. Ze zitten heerlijk en kleuren perfect bij mijn outfit. Het was dus even wat werk, maar de nieuwe gratis schoenen zijn wat dat betreft ook wat waard.